top of page
Search

VEZA IZMEĐU EMOCIJA I KRONIČNIH BOLESTI

Što je kronična bolest u vašem tijelu? Kad bi mogla nešto reći, što biste rekli? Postoji li komplementarna terapijska metoda koja se često propušta pri liječenju ovih stanja?



Kronične bolesti su upalni proces u tijelu. Proces se pogoršava u određeno vrijeme i takva razdoblja nazivamo napadima. Pa smo rekli, "Imao sam napadaj."


Kasnije u životu, kada se nešto desi, ta osoba ne reaguje na ono što se desilo. Umesto toga, on/ona reaguje na percepciju, njihovo tumačenje onoga što se dogodilo, a koje je uslovljeno prošlim događajima. Svaki put kada reaguju na isti način, ponovo nesvesno proživljavaju sva bolna iskustva i akumuliraju još više besa u svom telu. Kada telo ne može više da izdrži, javlja se upalni proces.


Potisnute emocije izazivaju razna zapaljenja/upalne procese u organizmu. Kada nam telo šalje takve signale, zapitajte se:


Čemu/kome tvoje telo kaže NE, a da TI tome nisi u stanju da kažeš NE?"

Uglavnom se manifestuje u 2 životne oblasti:


  • Partnerski/međuljudski odnosi

  • Posao


Tijelo nam svakodnevno šalje signale, možemo ih čuti i naučiti nešto od njih, ili ih ignorirati i nastaviti sipati ulje na vatru (upalni proces / kronična bolest). Izbor je uvijek na nama.


Način na koji razmišljamo o bolestima, kada kažemo: Imam ekcem, depresiju, OKP (opsesivno kompulzivni poremecaj), prevremeni reumatoidni artritis, Hašimoto, MS itd. Postoji pretpostavka u našoj glavi da postoji ta stvar koja se zove OKP, depresija itd. i onda postoji. JA. Odnosno, JA imam tu stvar, i ta stvar, odnosno nešto što ima svoju prirodu. Odvojeno je od mene. Šta ako bolesti posmatramo ne kao odvojene stvari, već kao procese koji se manifestuju shodno načinom na koji živimo svoje živote?


Ako živim drugačije, onda mogu utjecati na taj proces, a taj se proces može promijeniti. Važnost emocija i uklanjanje potisnutih emocija trebali bi biti komplementarni medicinskom protokolu koji vam je liječnik stavio.


Dr. Mate to je detaljno objasnio u svojoj knjizi Kad tijelo kaže ne.



9 views0 comments
bottom of page